Το 2ο δια ζώσης θερινό συνέδριο της Διεθνούς Συλλογικότητας για τη Δημοφιλή Μουσική στην Ελλάδα (PMGIRC) με θέμα «Δημοφιλής Μουσική: Πολιτικές και Ταυτότητες» θα πραγματοποιηθεί στο Δελβινάκι Ιωαννίνων στις 12-13/7/2024 με την ευγενική υποστήριξη του Δήμου Πωγωνίου και του Πολιτιστικού & Μορφωτικού Συλλόγου Δελβινακίου. Το συνέδριο αποτελεί μέρος μιας εκτενέστερης, συστηματικής ενασχόλησης αναφορικά με την έννοια «δημοφιλές», όπως αυτή απαντά στις μουσικές και πολιτισμικές σπουδές, εστιάζοντας συγκεκριμένα στις πολιτικές και δεοντολογικές συνέπειες της συστηματικής αυτής ενασχόλησης για την ακαδημία αλλά και για το ευρύτερο κοινό.
Το διεπιστημονικό αυτό συνέδριο αποσκοπεί στον εποικοδομητικό διάλογο μεταξύ διακριτών πεδίων έρευνας και καλλιτεχνικής δραστηριότητας γύρω από τη σχέση της δημοφιλούς μουσικής με πολιτικές και ταυτότητες στην Ελλάδα και σε ελληνικούς διασπορικούς τόπους. Κύριος στόχος του συνεδρίου είναι να αναδειχθεί μια πολυφωνία προσεγγίσεων και εμπρόθετων δράσεων, πέρα από οριοθετημένα μεθοδολογικά πλαίσια, οι οποίες συμβάλλουν στην κατανόηση των τρόπων με τους οποίους η δημοφιλής μουσική συναντά πολιτικές και ταυτότητες σε ιστορικά και συγχρονικά περιβάλλοντα όπου η ελληνικότητα κατασκευάζεται, αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης ή ανακτάται. Οι έννοιες «δημοφιλής μουσική», «ελληνικότητα», «πολιτικές» και «ταυτότητες» αποτελούν σημεία εκκίνησης για νέες κατανοήσεις ως προς την οριοθέτηση, τη νοηματοδότηση και τη διαμόρφωσή τους τόσο στον ακαδημαϊκό όσο και στον καθημερινό λόγο.
Στο συνέδριο παρουσιάζονται εισηγήσεις ερευνητών που βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια ακαδημαϊκής εξέλιξης, από μεταπτυχιακοί φοιτητές μέχρι καθηγητές με έδρα την Ελλάδα αλλά και χώρες του εξωτερικού, οι οποίοι αντλούν από ένα εύρος επιστημονικών κλάδων, συμπεριλαμβανομένων των σπουδών μουσικής και ήχου, της εθνομουσικολογίας, της ανθρωπολογίας, των πολιτισμικών σπουδών, της ιστορίας, της κοινωνιολογίας, της λογοτεχνίας και των πολιτικών επιστημών.
Το συνέδριο θα πάρει τη μορφή ενός διαδραστικού workshop συλλογικής σκέψης και ανταλλαγής ιδεών μέσω πρωτότυπων εισηγήσεων, οι οποίες διευρύνουν ή αμφισβητούν συμβατικές κατανοήσεις των σημείων συνάντησης μεταξύ μουσικής, πολιτικής και ταυτότητας, καθώς επίσης και τοποθετήσεων που θίγουν ζητήματα μεθοδολογίας και επιστημολογίας, προς την ανάδειξη διεπιστημονικού διαλόγου.
Καλούμε το ευρύ κοινό να συμμετέχει ενεργά στη συζήτηση και να ακολουθήσει τις μελλοντικές δράσεις της συλλογικότητας. Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες μέσω των ακόλουθων συνδέσμων:
Email: moc.liamg @crigmp
Ιστοσελίδα: uis.edu/music/events/pmgirc
Σελίδα στο Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=61556720535861
Κανάλι YouTube: https://www.youtube.com/@PopularMusicinGreece