Δελτίο Τύπου
6ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο Ενάλιας Αρχαιολογίας
2-5 Απριλίου 2025, Ιωάννινα
Το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ανακοινώνει ότι το 6ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο Ενάλιας Αρχαιολογίας Maritime Archaeology Graduate Symposium (MAGS 2025) διεξήχθη με μεγάλη επιτυχία στο Συνεδριακό Κέντρο του Διεθνούς Κέντρου Ελληνικής Παιδείας “Σταύρος Νιάρχος” του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, από την Τετάρτη 2 Απριλίου μέχρι το Σάββατο 5 Απριλίου 2025.
Πρόκειται για το 6ο διεθνές συνέδριο του Διεθνούς Ιδρύματος Honor Frost Foundation, το οποίο ερευνά και χρηματοδοτεί τις αρχαιολογικές εξελίξεις στη θάλασσα της Μεσογείου. Ωστόσο, φέτος ήταν η πρώτη φορά που ο θεσμός ταξίδεψε στην Ελλάδα, χώρα στην οποία το Ίδρυμα Honor Frost δεν δραστηριοποιείται άμεσα. Η διοργάνωσή του 6ου MAGS, με χρηματοδότηση του εν λόγω Ιδρύματος, ανατέθηκε στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και στον Μεταδιδάκτορα Προϊστορικής Αρχαιολογίας Παναγιώτη Τζοβάρα, υπότροφο του Honor Frost Foundation.
Οι εργασίες του Συνεδρίου στέφθηκαν με απόλυτη επιτυχία, με τους συνέδρους και ιδιαίτερα τους φοιτητές του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων να γεμίζουν το αμφιθέατρο «Δημήτριος Γλάρος» τις τέσσερεις ημέρες της διάρκειάς του. Περισσότεροι από 70 σύνεδροι παρουσίασαν τις επιστημονικές εργασίες τους που αφορούσαν τις τελευταίες εξελίξεις της Ενάλιας Αρχαιολογίας και τη σημασία της διεπιστημονικότητας. Συγκεκριμένα, οι ομιλητές προέρχονταν από διεθνή ερευνητικά ιδρύματα 23 χωρών (Ινδία, Συρία, Αίγυπτο, Λίβανος, Ιράν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κύπρος, Κροατία, Ιταλία, Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία, Αυστρία, Βέλγιο, Ολλανδία, Πολωνία, Τσεχία, Βουλγαρία, Τουρκία, Ηνωμένο Βασίλειο, Μεξικό, Ηνωμένες Πολιτείες και Καναδάς). Οι συμμετοχές από την Ελλάδα προέρχονται από τους εγκυρότερους θεσμικούς φορείς αρχαιολογικής έρευνας (Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας, Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Πανεπιστήμιο Πατρών, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών κλπ.) και βεβαίως από το επιστημονικό δυναμικό του Ιδρύματός μας.
Κατά την επίσημη έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου χαιρετισμούς απηύθυναν ο Αντιπρύτανης Διοικητικών και Οικονομικών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Ιωάννης Λεονάρδος, Καθηγητής του Τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών της Σχολής Επιστημών Υγείας, η Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας Καθηγήτρια Άννα Μαχαιρά, ο Αντιπρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας Καθηγητής Ανδρέας Βλαχόπουλος και η Δρ. Danielle Newman ως εκπρόσωπος του Ιδρύματος Honor Frost Foundation.
Κεντρικές Ομιλίες για ενάλια και παράκτια προγράμματα ερευνητικής αιχμής έδωσαν ο Γιώργος Κουτσουφλάκης, Επίκουρος Καθηγητής Ενάλιας Αρχαιολογίας του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο Ευάγγελος Τουρλούκης, Επίκουρος Καθηγητής Προϊστορικής Αρχαιολογίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο Stephen Turnock, Καθηγητής Ναυπηγικής Επιστήμης και Διευθυντής της Σχολής Maritime and Environmental Engineering, University of Southampton και η Καλλιόπη Μπάικα, Επίκουρη Καθηγήτρια Ενάλιας Αρχαιολογίας του Aix-Marseille Université – Centre Camille Jullian, CNRS.
Επιπλέον, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου παρουσιάστηκαν 14 επιτυχίες ανακοινώσεις, ενώ οι παρευρισκόμενοι είχαν την δυνατότητα να απολαύσουν δύο εκθέσεις. Η πρώτη αφορούσε το πρότζεκτ Πειραματικής Αρχαιολογίας MONOXYLON EXPEDITION του Δρος Radomir Tichy και η δεύτερη αποτελεί μέρος της Περιοδικής Έκθεσης Fishing in the Ambracian Gulf: Fishing Techniques, Gear and Fish Species from Actia Nicopolis της Εφορίας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας. Το Σάββατο διοργανωθήκαν με επιτυχία δύο workshops, το πρώτο ήταν βιωματικό και στα πλαίσια της Πειραματικής Αρχαιολογίας, όπου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την κατασκευή και χρήση προϊστορικών εργαλείων στην κατασκευή πλοιαρίων. Το δεύτερο workshop πληροφόρησε τους συμμετέχοντες στο πώς να επιλέγουν τις κατάλληλες ευκαιρίες χρηματοδότησης για ενάλια αρχαιολογική έρευνα και να συντάσσουν αιτήσεις καθώς και τις απαραίτητες τεχνικές επικοινωνίας και αναφοράς προόδου. Οι συνεδρίες ολοκληρώθηκαν με την αποχαιρετιστήρια ομιλία της Lucy Blue Καθηγήτρια Ενάλιας Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Σαουθάμπτον και Διευθύντριας του Honor Frost Foundation. Η ημέρα έκλεισε με επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων και εκδρομή στο Νησάκι.
Το Συνέδριο λειτούργησε ως καταλύτης για την ανταλλαγή γνώσεων και τη δημιουργία νέων συνεργασιών με διεθνείς φορείς, στρέφοντας τα φώτα των αρχαιολογικών εξελίξεων της Μεσογείου στην πόλη των Ιωαννίνων και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Μια τέτοια συνέργεια συμβάλλει στη διάχυση, σε εθνική και διεθνή κλίμακα, της ενεργού συνεισφοράς του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην υποστήριξη σύγχρονων και πρωτοποριακών πρωτοβουλιών στον χώρο της επιστημονικής έρευνας αλλά και της αρχαιολογικής/πολιτισμικής δυναμικής της χώρας. Τονίζεται πως η διοργάνωση του Συνεδρίου βασίστηκε αποκλειστικά σε εθελοντική προσωπική εργασία των διοργανωτών και στους πολυάριθμους εθελοντές φοιτητές της Αρχαιολογικής κατεύθυνσης, καθώς και στην πλήρη υποστήριξη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.