Εκλογή του Καθηγητή του Τμ. Μηχανικών Επιστήμης Υλικών Δ. Φωτιάδη ως μέλους της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών

Ο Καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Επιστήμης Υλικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Δημήτριος Φωτιάδης
εξελέγη τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών,
μετά από αξιολόγηση από τη Σύγκλητο της Ακαδημίας, στην τάξη των Τεχνικών και Περιβαλλοντικών Επιστημών.

Στα μέλη της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών, η οποία έχει ως σκοπό την προαγωγή της επιστημονικής και κοινωνικής προόδου, συγκαταλέγονται διακεκριμένοι επιστήμονες και καλλιτέχνες, ανάμεσα στους οποίους είκοσι οκτώ κάτοχοι του βραβείου Nobel.

Η Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Καθηγήτρια κυρία Άννα Μπατιστάτου, τα μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης και οι Αντιπρυτάνεις εκφράζουν τα θερμά συγχαρητήριά τους στον Καθηγητή κ. Δημήτριο Φωτιάδη για την κορυφαία τιμητική διάκριση,
η οποία καταδεικνύει την ακαδημαϊκή αριστεία και προβάλλει τη σημαντική έρευνα που διεξάγεται στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
_________________________________________________________________________________________

Ο κ. Δημήτριος Φωτιάδης είναι Καθηγητής Βιοϊατρικής Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και συνεργαζόμενος ερευνητής του Ινστιτούτου Βιοϊατρικών Ερευνών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, Διευθυντής της Μονάδας Ιατρικής Τεχνολογίας και Ευφυών Πληροφοριακών Συστημάτων που αριθμεί 70 ερευνητές, Διευθυντής του Ινστιτούτου Επιστήμης Υλικών και Υπολογισμών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Υπεύθυνος του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Ψηφιακής Ιατρικής. Σπούδασε Χημικός Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα από το Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου της Μινεσότα. Συνεργάστηκε με μεγάλα Πανεπιστήμια της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα εστιάζονται στην βιοϊατρική πληροφορική, την ανάλυση ιατρικών δεδομένων με τεχνικές τεχνητής νοημοσύνης, την πολυεπίπεδη μοντελοποίηση ιστών και οργάνων, την ανάπτυξη ιατρικών συσκευών κ.α. Έχει δημοσιεύσει πολλά επιστημονικά άρθρα σε περιοδικά, συνέδρια και βιβλία τα οποία τυγχάνουν μεγάλης απήχησης. Η έρευνά του έχει λάβει σημαντική χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς, εθνικούς και άλλους πόρους και έχει συντονίσει μεγάλα έργα έρευνας και ανάπτυξης με σημαντικά αποτελέσματα. Ορισμένα από τα ερευνητικά αποτελέσματα αποτελούν ήδη εμπορικά προϊόντα στον τομέα των ιατρικών συσκευών. Είναι συνιδρυτής της PDNeurotechnology Ltd. και της Intelligence4Rehab ΙΚΕ. Για την επιστημονική και ερευνητική του συνεισφορά έχει βραβευτεί από εθνικούς και διεθνείς φορείς. Έχει λάβει βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, βραβείο κορυφαίου ερευνητή από το International Artificial Intelligence Industry Association, είναι επίτιμο μέλος του Institute of Eelectronic andElectrical Engineers, επίτιμο μέλος της International Academy for Medical and Biological Engineering, επίτιμο μέλος του European Alliance for Medical and Biological Engineering and Science και επίτιμο μέλος της Asia – Pasific Artificial Intelligence Association. Από το 2016 είναι ο υπεύθυνος έκδοσης του IEEE Journal of Biomedical and Health Informatics, κορυφαίου περιοδικού στον τομέα της Βιοϊατρικής Πληροφορικής.

Ιωάννινα, 16 Ιανουαρίου 2025

Από τη Διεύθυνση Διεθνών & Δημοσίων Σχέσεων
του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Related posts