«Θέατρο και γυναικεία χειραφέτηση: Από την κλασική αρχαιότητα στη σύγχρονη εποχή»: Εξ αποστάσεως Πρόγραμμα Επιμόρφωσης από το ΚΕΔΙΒΙΜ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με έναρξη Οκτώβριο 2024

Τον Οκτώβριο του 2024 ξεκινά στο Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων το παρακάτω εξ αποστάσεως Πρόγραμμα Επιμόρφωσης:

Ετήσιο Πρόγραμμα Επιμόρφωσης 450 ωρών με τίτλο: «Θέατρο και γυναικεία χειραφέτηση: Από την κλασική αρχαιότητα στη σύγχρονη εποχή»

  • Έναρξη προγράμματος:14 Οκτωβρίου 2024
  • Λήξη προγράμματος: 15 Μαΐου 2025
  • Ώρες επιμόρφωσης: 450 (15 ECTS)
  • Διάρκεια: 7 μήνες
  • Μέθοδος υλοποίησης: Ασύγχρονη τηλεκπαίδευση (με βιντεοδιαλέξεις)
  • Επιστημονικά υπεύθυνη του προγράμματος: Δρ. Αντιγόνη Σαμίου, Ε.ΔΙ.Π. Συγκριτικής Φιλολογίας (Μ.ΝΕ.Φ.) Τμήματος Φιλολογίας Π.Ι.
  • Ακαδημαϊκά υπεύθυνη του προγράμματος: Δρ. Ελένη Γκαστή, Καθηγήτρια Αρχαίας Ελληνικής και Λατινικής Φιλολογίας του Τμήματος Φιλολογίας Π.Ι.
  • Έναρξη εγγραφών:16 Σεπτεμβρίου 2024
  • Λήξη εγγραφών:14 Οκτωβρίου 2024
  • Κόστος συμμετοχής: 250 ευρώ (€) – παρέχονται εκπτωτικές κατηγορίες/ καταβολή του κόστους σε 3 δόσεις
  • Δυνατότητα δωρεάν παρακολούθησης της 1ης διδακτικής ενότητας του προγράμματος
  • Link φόρμας υποβολής αίτησης για συμμετοχή στο πρόγραμμα: https://forms.gle/nbAEwxmx4BVcQzuG9

 

Ξεκινά στο Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. Πανεπιστημίου Ιωαννίνων το νέο Πρόγραμμα Επιμόρφωσης: «Θέατρο και γυναικεία χειραφέτηση: Από την κλασική αρχαιότητα στη σύγχρονη εποχή». Το πρόγραμμα υλοποιείται με βιντεοδιαλέξεις (MOOCs) σε μία καινοτόμα πλατφόρμα μάθησης με διαδραστικό περιεχόμενο (βιντεοδιαλέξεις, quiz, δραστηριότητες, λειτουργία forum, σημειώσεις κ.ά.). Περιλαμβάνει 450 ώρες επιμόρφωσης και διαρκεί 7 μήνες. Αναγνωρίζεται από το Υπουργείο Εσωτερικών και Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και μοριοδοτείται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

  • Αποκλειστικά διαδικτυακή εξ αποστάσεως διδασκαλία
  • Μοριοδοτήσεις σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
  • Πιστοποιητικό επιμόρφωσης από το Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
  • Διδάσκοντες και επιστημονικά υπεύθυνοι των μαθημάτων αναγνωρισμένοι καθηγητές ελληνικών Πανεπιστημίων που εγγυώνται την υψηλή ποιότητα των μαθημάτων.

Σκοπός του προγράμματος:

Οι συμμετέχοντες/ουσες θα έχουν τη δυνατότητα να μελετήσουν γνωστά και αξιόλογα έργα της αρχαίας κλασικής και σύγχρονης, ευρωπαϊκής και νεοελληνικής, δραματουργίας, στα οποία ο ρόλος της γυναίκας αναδεικνύεται καθοριστικός διαμέσου της συνειδητής επιδίωξης των στόχων της σε προσωπικό, οικογενειακό και κοινωνικό πλαίσιο. Ειδικότερα, το μάθημα θα σκιαγραφήσει ποικίλους γυναικείους χαρακτήρες που εκδηλώνουν έναν πρωτόγνωρο και αξιοθαύμαστο δυναμισμό για την εποχή τους διεκδικώντας το δικαίωμα στον έρωτα, στην εργασία, στην εξουσία και, εν γένει, στην ανθρώπινη ευτυχία. Αναλύονται η σκέψη, η ψυχοσύνθεση, καθώς και ο λόγος της γυναίκας που συνθέτουν την εξέλιξη της προσωπικότητάς της μέσα από την παράλληλη μελέτη των ποικίλων αισθητικών χαρακτηριστικών της δραματουργίας.

 

Στόχοι του μαθήματος είναι οι συμμετέχουσες/οντες:

α) Να έρθουν σε επαφή με νέα επιστημονικά δεδομένα που αφορούν το αρχαίο κλασικό και σύγχρονο, ευρωπαϊκό και νεοελληνικό, θέατρο σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο, εμπλουτίζοντας τις γνώσεις τους, καλλιεργώντας κριτική σκέψη, αναπτύσσοντας γόνιμους προβληματισμούς και ευαισθησίες για διαχρονικά ζητήματα, όπως αυτά των έμφυλων ταυτοτήτων και της γυναικείας χειραφέτησης, ώστε να ανταποκρίνονται με επάρκεια στις σύγχρονες παιδαγωγικές, διδακτικές και κοινωνικές απαιτήσεις του μαθητικού κοινού, τόσο στην Πρωτοβάθμια όσο και στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

β) Να εμβαθύνουν στις παιδαγωγικές και, εν μέρει, διδακτικές προσεγγίσεις των θεατρικών έργων που συμβάλλουν στην προσωπική και κοινωνική ανάπτυξη, στην εποικοδομητική επικοινωνία και συνεργασία, στη δημιουργικότητα, στην καλλιέργεια διαπολιτισμικής συνείδησης και στη γόνιμη αλληλεπίδραση παιδιών, εφήβων και ενηλίκων.

γ) Να εξετάσουν τις διεπιστημονικές και διαθεματικές δυνατότητες που προσφέρει η μελέτη των θεατρικών έργων στο πλαίσιο των Διαπολιτισμικών προσεγγίσεων σε κοινωνικό, αλλά και εκπαιδευτικό επίπεδο.

δ) Να επαναπροσδιορίσουν την προοπτική ποικίλης αξιοποίησης θεατρικών κειμένων μέσα από την ένταξή τους στα σχολικά εκπαιδευτικά προγράμματα και στις καινοτόμες δράσεις.

 

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε:

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλες/ους όσες/ους αγαπούν το θέατρο και θα τους ενδιέφερε να εμβαθύνουν στο θέμα της γυναικείας χειραφέτησης, όπως αυτό εμφανίζεται διαχρονικά, τόσο σε κλασικά όσο και σε σύγχρονα θεατρικά έργα. Μπορούν να το παρακολουθήσουν όλες και όλοι για λόγους προσωπικής, πνευματικής και ψυχικής καλλιέργειας και, ειδικότερα, απόφοιτοι Πανεπιστημιακών, καθηγητικών σχολών που στοχεύουν στην απόκτηση βεβαίωσης ενός μοριοδοτούμενου σεμιναρίου προκειμένου να την καταθέσουν για την υποψηφιότητά τους ως εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης στο ΑΣΕΠ και, επιπρόσθετα, σε συνάρτηση με την ειδικότητά τους, να αξιοποιήσουν τις αποκτηθείσες γνώσεις κατά τη διδασκαλία τους στην εκπ/ση μέσα από διεπιστημονικές και διαπολιτισμικές προσεγγίσεις.

 

Διδακτικές Ενότητες & Διδάσκοντες

1η Διδακτική Ενότητα: Η θέση της γυναίκας στη διαχρονία του θεατρικού γίγνεσθαι

Διδάσκοντες: Δρ. Αντιγόνη Σαμίου, Ε.ΔΙ.Π. Συγκριτικής Φιλολογίας (Μ.ΝΕ.Φ.) Τμήματος Φιλολογίας Π.Ι & Θεολόγου Βασιλική, Διδάκτωρ του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης & Θεολόγου Χρύσα, Διδάκτωρ του Τμήματος Φιλολογίας, της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης & Κουτέρη Σοφία, Υποψήφια Διδάκτωρ Κλασικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων & Μπριάκου Ειρήνη-Νίκη, Διδάκτωρ Κλασικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων & Πιπεριάς Παύλος, Υποψήφιος Διδάκτωρ Κλασικής Φιλολογίας  του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

 

2η ενότητα: Γυναικεία Χειραφέτηση στην Αρχαιοελληνική Τραγωδία (Μέρος Α΄)

Διδάσκουσα: Μπριάκου Ειρήνη-Νίκη, Διδάκτωρ Κλασικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

3η ενότητα: Γυναικεία Χειραφέτηση στην Αρχαιοελληνική Τραγωδία (Μέρος Β’)

Διδάσκων: Πιπεριάς Παύλος, Υποψήφιος Διδάκτωρ Κλασικής Φιλολογίας  του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

 

4η ενότητα: «Η γυναικεία χειραφέτηση στις κωμωδίες του Αριστοφάνη: Λυσιστράτη, Θεσμοφοριάζουσες, Εκκλησιάζουσες»

Διδάσκουσα: Κουτέρη Σοφία, Υποψήφια Διδάκτωρ Κλασικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

 

5η ενότητα: Η γυναικεία χειραφέτηση στην Ευρωπαϊκή δραματουργία

Διδάσκουσα: Δρ. Αντιγόνη Σαμίου, Ε.ΔΙ.Π. Συγκριτικής Φιλολογίας (Μ.ΝΕ.Φ.) Τμήματος Φιλολογίας Π.Ι

 

6η ενότητα: Πρώιμες εκδηλώσεις του φεμινισμού στα νεοελληνικά θεατρικά έργα

Διδάσκουσα: Θεολόγου Χρύσα, Διδάκτωρ του Τμήματος Φιλολογίας, της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

 

7η ενότητα: Η εξέλιξη του γυναικείου λόγου στη σύγχρονη δραματουργία

Διδάσκουσα:  Θεολόγου Βασιλική, Διδάκτωρ του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

 

Αναλυτικές πληροφορίες για το πρόγραμμα μπορείτε να βρείτε στον Οδηγό Σπουδών:

https://drive.google.com/file/d/1RpTsStmuBRfbhvhH9sB1wGY4zqLTTduV/view?usp=sharing

 

Οι εγγραφές και η υλοποίηση του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί μέσω της σελίδας:

https://coursity.gr/courses/course-v1:UOI+TheaterAndWomenEmancipation+2024_T1/about

Related posts